Vg2 ambulansefag handler om å utvikle yrkesutøvere som kan utføre akuttmedisinsk behandling og transport av pasienter.
Faget dialog, relasjon og veiledning handler om samarbeid i ulike pasientforløp, både for pasienter med behov for akutt innleggelse på sykehus, for pasienter som kan tas vare på av kommunehelsetjenesten og for andre uten sykehusinnleggelse. Videre handler det om tydelig, tillitvekkende og empatisk dialog med mennesker innenfor og utenfor helsetjenesten. Faget handler også om å arbeide i forhold til etiske retningslinjer, lover og regelverk. Kjennskap til oppgaver og ansvar for de mest sentrale samarbeidspartnerne inngår også i kjerneelementet.
Faget akuttmedisin og helsefaglige emner handler om sykdommer og skader hos pasienter i alle aldre. Faget handler også om triagering, prehospital behandling, omsorg, overvåking og transport av pasienter. Videre handler det om medikamentbehandling, medikamenthåndtering og bruk av medisinskteknisk utstyr. Det handler også om tegn og symptomer på sykdom og skade og undersøkelse av pasienter. Hygiene og smittevern inngår også.
Ambulanseoppdrag og ambulanseoperative emner handler om å utføre ambulanseoppdrag på en trygg og sikker måte. Faget handler også om kommunikasjonssystemer og samband for å kunne samarbeide med andre. Videre innebærer det å følge nasjonale operative prosedyrer og å ivareta egen og andres sikkerhet under ambulanseoppdrag. Det handler også om masseskadesituasjoner, situasjoner med pågående livstruende vold og operativ ledelse på skadested. Dokumentasjon, rapportering, kvalitetsutvikling og pasientsikkerhet inngår også.